Vinterklargjøring av vannsystem i bobil og campingvogn

Endret Tue, 15 Aug 2017 ved 09:30 AM

Noe vi ofte får spørsmål om er hvordan klargjøre bobil og campingvogn til vinteren,  samt hvordan bruke vannsystemet i lave temperaturer.

Vi ser at det er et meget økende salg av blandebatteri og vannkraner i den delen av året hvor temperaturen er lav. Disse vannkranene er sårbare,  og tåler lite frostspreng. Disse må man la stå åpen etter dreneringen. Man lukker så ikke disse igjen før man har fått opp temperaturen igjen.

Har du allerede vært uheldig, kan du finne nytt blandebatteri her

24-Vannkranerforslanger

Det man må se etter ved bestilling er borehull dimensjoner,  tilkobling til slange eller rør,  og funksjon og utseende.

Vår rutine for å tømme vannsystemet:

Vi starter alltid med å slå av vannpumpen.

Vi åpner så alle kraner,  og stiller dem midt mellom kaldt og varmt vann.

Så åpner man dreneringen,  bunntropp på varmtvannsbereder og ferskvannstank. Vannet siger så ut av systemet og skaper vakum i slanger og vannkraner. Vi anbefaler ikke å blåse i rørene,  dette kan skape problemer med bakterier og biofilm. Noen vogner og bobiler har i tillegg også dreneringspunkt på vannslanger,  disse må selvsagt også åpnes.

Etter at alt vann er drenert, kan du kjøre vannpumpen noen sekunder. Husk å skru av filter på trykkpumper,  de har en tendens å samle litt vann.

Så tar vi oss av gråvann. På vinteren anbefaler vi deg å kjøre med dreneringen åpen så lenge det er mulig. Lukker du disse,  bør du ha med deg noe som kan hjelpe deg å tine.

Alle avløp har et vannlås,  her er det vanskelig å tømme ut vannet,  vi bruker litt frostvæske i  hver av slukene.

Har man mulighet kan det være nyttig å kjøre en liten tur, for å få ut det siste vannet.

Om du forlater fritidskjøretøyet over lengre tid,  må man ta hensyn til kondensering ved temperatursvingninger. Ha oppe alle dører og skap,  slik at man han får skikkelig sirkulasjon. Møbelputer kan settes på høykant. Det anbefales også å sette inn en kjemisk fuktsluker som bistår med å fjerne denne kondensen.

Her er et eksempel på en slik

92404

Når man så kommer til kjøretøyet igjen, er det viktig å vente på at alt er varmt før du starter opp vannsystemet igjen.

Har du flere tips takker vi for at du deler.